От началото на годината бензинът и дизелът непрекъснато поевтиняват. Сега

...
 
От началото на годината бензинът и дизелът непрекъснато поевтиняват. Сега
Коментари Харесай

Дизелът падна под 2,50 лв.

 

От началото на годината бензинът и дизелът непрестанно поевтиняват. Сега спрямо януари литър е с левче надолу, предава 24 часа.

В момента приблизително литър бензин коства 2,55 лв., а дизелът се продава за 2,47 лв. – най-ниската му цена от януари 2022 г.  Рязкото поевтиняване се изяснява от специалистите със стоплянето на времето, тъй като през зимата на доста места дизелът се употребява и за отопление, което го оскъпява.

Петролът продължава да пада поради опасенията, че търсенето намалявя.  След десетилетия на мъртвило в света още веднъж се строят рафинерии, а съществуващите се уголемяват на инат на наклонността за декарбонизация.

Заради пандемията редица планове за рафинерии бяха забавени, само че в този момент се пускат в Кувейт, Нигерия, Мексико и Китай. Новите мощности оказват въздействие върху разноските за преправка на нефт, което води и до забележителен спад в маржовете.

Като стандарт при тях се приема, че при рафинирането на барел нефт се извличат към 60% бензин, 30% дизел и 10% са реактивно гориво. През предходната година да вземем за пример маржът при прерабоката е стигнал 65 $ за барел. Според анализаторите това се равнява на цена от 250 $ за барел. Сега обаче маржът е паднал до 32 $, като ще продължава да се свива още, тъй като съветските рафинерии към момента работят с високи темпове макар глобите, изнасяйки за Азия, Близкия изток, Африка и Латинска Америка.

Етикети: дизелпандемия гориворъст
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР